Luca blogja

Írások, versek, folyamatosan frissülő történetek és gondolatok az írásról.

A történeted buktatói - Eszközök

Sziasztok!

Először egy gyors közlemény: Az AFS-en végre megváltozott a felhasználónevem, mától Luca vagyok. Szerintem ez semmit nem változtat, csak gondoltam, szólok. :) Köszönet Sellynek.

Nem gondoltam, hogy erről írok majd a rovat második bejegyzésében, mert őszintén szólva én még nem találkoztam ezzel a problémával, de ma egy barátommal való beszélgetésünkben felmerült az alapvető informatikai ismeretek hiánya kezdő íróknál.

Én már húszas éveim elején vagyok, az "én időmben" a számítógép nem jelentett egyet az internettel, ezért hamarabb tanultam meg a Wordöt és a Paintet használni, mint a Facebookot - de akár az MSN-t, MyVip-et is, ha a régiekre gondolunk. Informatika órán unottan ültem társaim nagy részével együtt, mert már mindannyian megtanultuk használni a Windows alapprogramjait.

Manapság azonban egy tizenegy éves már tabletet kap a kezébe, okostelefont, és a számítógép elé ülve is sokkal izgalmasabb dolgokat talál a Wordnél, hiszen ott fekszik előtte a világháló, annak minden tudományával. Lehet, hogy csak az iskolában találkozik a szövegszerkesztők használatával, mert otthonra elég egy tablet.

És - meglepődtem, de - előfordulhat, hogy a tableten fog bele az írásba.

Azért lehet(de csak lehet!) ez a történeted buktatója, mert:


  • Ha tableten írsz, nem biztos, hogy van megfelelő alkalmazásod, csak például egy jegyzettömb. A jegyzettömböd nem biztos, hogy olyan formátumú fájlt generál, amit te át tudsz küldeni egy lektornak, hogy átnézze a munkádat.

  • Ha tableten írsz, és van is hozzá billentyűzeted, egered akkor sincs, és ez (szerintem) sok dolgot megbonyolít. Nehezebben javítod a helyesírási hibáidat, több időt vesz el tőled, mint egy számítógép.

  • Ha nem tudod kezelni a Wordöt vagy más szövegszerkesztőt, sokszor lesz még nehéz dolgod az életben. A főiskolákon, egyetemeken már alapkövetelmény, de hamarosan a középiskolák is átalakulnak majd. (Már elkezdődött.) A történeted szempontjából lényeges, hogy meglegyen a fájlod, ha esetleg ki szeretnéd adni, vagy több embernek megmutatni. Esztétikailag is szebb és könnyen olvasható.

  • Ha valamit bemásolsz jegyzettömbbe/kimásolsz onnan, a szöveg összeugorhat, szétcsúszhat, esetleg a kódolás is megváltozhat! Ez furcsa betűket eredményez, és akkor nagyon mérges leszel.

  • Ha gond van a helyesírásoddal, vagy szeretnéd megnézetni az írásodat egy lektorral, nem csak a formátummal lehet probléma, ahogy fentebb írtam. Amit a lektor kijelöl neked pirossal a Wordben, az a jegyzettömbödben átváltozhat feketévé, vagy teljesen értelmetlenné válhat a javítás, hiszen szöveget helyez(tek) ide-oda. A te sikereidet és az ő munkáját is megnehezíti ez.

Talán kétes érzéseket kelthet bennetek ez a bejegyzés, mert olyan, mintha azt közvetíteném, hogy akinek nincs asztali gépe/laptopja, az soha nem fog tudni írni. 
Úgy gondolom, hogy aki elég elszánt, az valahogy el fog jutni odáig, hogy begépelje a történetét, és közszemlére tegye! A tablet megbonyolítja az emberek dolgát szerintem, főleg, ha az illető helyesírása nem tökéletes. Visszaküldik a történetet, na de hogyan javítsa? 

Köszönöm, hogy elolvastátok, és szívesen fogadok megjegyzéseket!

2 megjegyzés:

A "Pages" nevű, viszonylag jól használható szövegszerkesztő alkalmazás alapból jár iPadhez. A Microsoft Word mobil verziója ingyenesen letölthető gyakorlatilag minden tabletre, iPadre, Androidra, Windows 10-re. Amúgy igazad van, sok tabletfelhasználó valóban nem ismeri ezeket a programokat, talán akkor sem ha alapból telepítve vannak. Szóval igen: "alapvető informatikai ismeretek hiánya", azt hiszem erről van szó. Annyi időt elvesz az internet, hogy fel sem fedezik a kezükben lévő eszközt.

Ez nem kritika, csak egy apró megjegyzés. Gondolkoztam, hogy elküldjem-e, végül is miért ne, majd helyén kezeled. Talán törlö:D
*

 

Nem törlöm, miért törölném. :) Igazad van, bár nem sokan szaladgálnak iPaddel. A húgom is tableten írogat, de letöltötte rá a Wordöt. Azonban az, hogy tableten ír valaki, megnehezíti az írás ellenőrzését, a helyesírási hibák javítását még akkor is, ha van szövegszerkesztő rajta. Tapasztalom lektorálás során. :')

 

Megjegyzés küldése